Mitä on ultimate?

U20 SM-tour kesä 2020, @joni kunnas

Ultimate on liitokiekolla eli frisbeellä pelattava vauhdikas joukkuelaji, jossa pisteitä tehdään ottamalla kiekko kiinni pelikentän päädyissä sijaitsevilla maalialueilla. Kiekko kädessä ei saa liikkua, eikä fyysinen kontakti toisiin pelaajiin ole sallittu. Hyökkäysvuoro vaihtuu kiekon pudotessa maahan tai vastajoukkueen saadessa sen kiinni. Heittoaikaa laskee vastajoukkueen pelaaja, markkeri.

Ultimate kehitettiin yliopistoissa Yhdysvalloissa 1960-luvulla. Lajin erikoisuus on tuomarittomuus ja Spirit of the game eli hyvä ja reilu meininki pelaajien kesken, jota arvioidaan pelien jälkeen yhdessä ja palkitaan turnausten päättyessä. Ristiriitatilanteet ja sääntörikkomukset ratkotaan pelaajien kesken puhumalla, ja tuomarittomuutta noudatetaan MM-tasolla asti. Ultimatea on myös mahdollisuus pelata ilman sukupuolijakoa eli mixedinä.

Ultimaten parissa pääsee kehittämään fyysistä kuntoa, ketteryyttä, räjähtäviä liikkeellelähtöjä ja erilaisia loikkia, sekä kiinniotto- ja heittotaitoa, pelisilmää ja taktista ymmärrystä. Virallinen peliaika 100 minuuttia, mutta erityisesti sisäpelejä pelataan usein myös esimerkiksi 25 ja 50 minuutin mittaisina. Vaihdot tapahtuvat pisteiden välissä ja kentällä on samanaikaisesti seitsemän (ulkona) tai viisi (sisällä) saman joukkueen pelaajaa.

Suomessa ultimatetoimintaa koordinoi Suomen liitokiekkoliitto SLKL, jonka kotisivuilta osoitteesta http://ultimate.fi löytyy paljon tietoa lajista. Maailmalla kattojärjestö on World Flying Disc Federation WFDF.

Viimeksi päivitetty 14.7.2023

Scroll to Top